Edinburgh Zoo

Lauantaiaamu oli melkoisen nihkeä yön oksentelun jälkeen. Kaikesta huolimatta sain itseni revittyä aamupalalle. Meidän hotellihuoneen hintaan ei kuulunut aamupala, joten oli jotenkin huvittavaa maksaa £10 muutamasta kinkkusiivusta, kahvista ja parista lasista appelsiinimehua. Huoneeseen palattuani piti kipittää kerran jos toisenkin vielä tyhjentämään vessaan, tosin tällä kertaa ei yläkautta. Hieman siinä arvottiin, että mitä tehtäisiin. Kun kerran vatsa vaikutti rauhoittuneen, niin suunnaksi Edinburhin eläintarha.

Edinbugh Zoo ei ole ihan kävelymatkan päässä keskustasta, joten otettiin taksi. Taksi maksoi reilun kympin, mutta oli ihan hintansa arvoinen. Toki tuonne pääsee myös julkisilla ja ainakin tuonne menevät bussit oli sen verran eläimellisesti koristeltu, ettei oikein voinut missata, että mikä bussi sinne menisi. Edinburghissa kannattaa muistaa, että bussiin pääsee vain tasarahalla, kuskilla ei ole vaihtorahaa. Toki lippuja voi ostella ennakkoon ja puhelimeen saa kätevän appsin, jolla voi ostaa lippuja busseihin ja ratikkaan, sitten vaan vilauttaa näyttöä kuskille, niin homma selvä. Mutta me tosiaan kuljettiin taksilla. Oli muuten Nörtin eka kerta peribrittiläisessä taksissa 😀

Liput maksoivat £19 kappaleelta ja samalla sai oman 10 minuutin ajan pandoja katsomaan. Panda on ehdottomasti suosituin otus tuolla, joten sinne pääsee vain lipussa olevan ajan puitteissa aina kymmeneksi minuutiksi kerrallaan. Näin pidetään huoli, että jokainen näkee pandan, eikä ruuhkia synny. Me oltiin melkoisesti ennen meidän aikaa tuolla pandatalon läheisyydessä ja päästiin katsomaan ennen lipussa olevaa aikaa, koska väkeä oli aika vähän.

Eläintarha on melkoisessa rinteessä, kuten oikeastaan koko kaupunki. Korkeuseroja on paljon ja välillä liikkuminen oli aika hankalaa keppien kanssa. Toki olisi voinut tilata sen disabled people auton viemään meidät ylös ja sitten oltaisiin kävelty alas, mutta suomalaisella sisulla eteenpäin. Välillä tosin meinasi kunto totaalisesti loppua ja silmissä sumeni, kun yön ja aamun tyhjentämisen jälkeen oli aika heikko olo. Tuolla pääsee kävelemään samaan tarhaan vallabien kanssa sekä näiden kissamakien. Vallabit olivat aika kaukana, mutta tarhan läpi käveltiin. Kissamakeja ei käyty tällä kertaa katsomassa.

Ilma oli melkoisen kylmä, täysi vastakohta edelliselle päivälle. Tuuli mahdottomasti, mutta ei satanut, onneksi.

Albion 3

Albion 2

Pinkkuja, pinkkuja, pinkkuja! Edinburghissa on enimmäkseen gentoo pingviinejä, mutta myös kuningaspingviinejä ja iki-ihania rockhoppereita! Gentoo pinkuilla oli pesimiskausi menossa ja me jännättiin, että olisiko jo poikasia. Ei ollut. Tai oikeastaan oli, pari päivää aikaisemmin kuoriutunut, mutta pitivät vielä vauvelin mamman masun alla piilossa! Kaikkiaan 58 munaa olivat munineet. Yksi kuningaspingviini, Nils-Olav on arvoltaa colonel-in-chief ja hänellä on ritarin arvo. Way to go, Nils-Olav!

Nyt seuraa pinkkukuvatulva…

ezoo8

ezoo9

ezoo10

IMG_1329

ezoo11

ezoo12

ezoo13

ezoo15

ezoo16

ezoo18

ezoo20

ezoo21

ezoo22

ezoo24

IMG_1313

Edinbughin eläintarhassa on joka iltapäivä pingviiniparaati. Paraati juontaa juurensa 1950-luvulta, jolloin pingviinitarhan ovi jäi auki ja osa pingviineistä lähti tutkimaan ympäristöä. Ihmiset luulivat sen olevan ohjelmanumero ja niinpä sitä kokeiltiin seuraavana päivänä ja siitä se sitten lähti. Homma toimii niin, että 14:15 pingviinitarhan ovet avataan ja sitten vaan odotellaan. Lintuja ei pakoteta lähtemään kävelylle ja toisinaan käy niin, ettei yksikään lintu lähde paraatireitille, toisinaan lintuja on paljon. Meidän tuolla ollessa marssimaan lähti kolme gentoo pingviiniä. Videolla näkyy, että jokaisella on hamahelmistä tehty helminauha räpylässä, niistä hoitajat tunnistavat linnut, jokaisella on oma värikoodi helminauhassa.

ezoo4

ezoo5

ezoo7

Paraatin jälkeen vähän teetä lämmikkeeksi ja katselemaan lisää eläimiä.
IMG_1330

Herra Tossavainen puussa! Noissa apinatarhoissa ei muuten ole kattoa ollenkaan, ei verkkoa ei mitään!
ezoo32

ezoo33

Pygmihippo
ezoo37

Saukkoja ei ensialkuun näkynyt missään, mutta kun kuulivat, että ihmisiä tuli aitauksen viereen tuli tovereille kiire. ”Söpöä ja lutuista pojat, söpöä ja lutuista!” 😀
ezoo45

ezoo43

ezoo40

IMG_1337

IMG_1343

Onko tää nyt sitten Timon vai Setä Max? ”Ryömi, nuuski, IIIK!”
IMG_1350

Jos Lontoossa ihailin kirahvia, niin täällä taivastelun kohteena oli sitten sarvikuono. Mahdottoman kokoinen, mutta sangen ketterä otus! Vielä kun norsun näkisi ihan omin silmin…
ezoo3

ezoo2

Ja sitten ne pandat. Naaraspanda Tian Tian on kuulemma sellainen, että tykkää olla omissa oloissaa ja mieluiten sisällä kaikessa rauhassa. Toki viettää aikaansa ulkonakin, mutta ei niin paljon kuin uros. Yáng Guāng, urospanda on kuulemma semmoinen happy go lucky, että ei juurikaan huolet paina kaveria. Nukkuu missä sattuu ja syö missä sattuu, kunhan on jotain syötävää, niin siinä on just se paras paikka. Siinäpä tuo bambua popsi kovin tyytyväisenä. Melkoisen mukavaa oli nähdä näitäkin eläimiä omin silmin. Monihan on sitä mieltä, että ei eläimiä pitäisi tarhoihin laittaa, vaan mikäs teet, kun on olemassa semmoinen tyhmä elukka kuin ihminen, joka ei anna eläinten olla luonnossa rauhassa, vaan tappaa ne lähes viimeiseen yksilöön asti. Edinbughinssakin on koko pandatalo välillä suljettuna, kun jännitetään, että tuleeko pieniä vauvapandoja. Ehkä jonain päivänä.

ezoo31

ezoo29

ezoo27

ezoo25

Taksissa menossa kohti hotellia.
IMG_1383

XOXO
Tanjanimmari

Vastaa