Edinburghin Linna

Juna saapui Edinbughin Waverleyn asemalle hieman seitsemän jälkeen aamulla. Junassa olisi saanut olla aina kahdeksaan asti, vaan mitäpä siellä pikku hytissä istumaan. Lähdettiin hotellin suuntaan. Oltiin katsottu kartasta valmiiksi, miten helpoten pääsee asemalta South Bridgelle, vaan eipä tullut mieleen, että sielläpä voi olla tietöiden vuoksi teitä poikki. Nörtti vilkaisi pikaisesti Google mapsista vaihtoehtoisen reitin, joka osoittautui sellaiseksi, jossa on liikaa portaita matkalaukkujen raahaamiseen. Joten ei muuta kuin kiertämään korttelia. Tässä vaiheessa kävi jo selväksi, että Edinburgh on jokseenkin mäkinen kaupunki. Käveltiin pitkä mäki ylös ja välillä tuntui, ettei se helkutin mäki lopu ikinä. No, pian oltiin hotellilla ja tiedettiin, että tuskin huone on valmiina, mutta jätettiin matkalaukut hotelliin säilytykseen ja lähdettiin tekemään suunnitelmaa tälle päivälle.

Koska oli vielä aikainen aamu, ei oikeastaan mikään nähtävyys ollut auki, joten suunnistimme kulman takana olevaan Caffè Neroon. Taivaallista cappuchinoa ja ihan paras panini. Siinä oli hyvä istuskella ja pohtia mitä tehtäisiin. Tultiin seuraavanlaiseen suunnitelmaan, ensin suunnataan Royal Mileä ylös Edinburghin linnaan ja sitten National Museum Of Scotlandiin ja jos jotain tekee vielä mieli tehdä niin päätetään sitten myöhemmin mitä tehdään.

Royal Mile on nimensä mukainen maili, joka johtaa linnalta linnalle. Toisessa päässä on Edinburghin linna ja toisessa päässä on Holyroodhousen palatsi. Jos matkamuistoja Skotlannista kaipaa, niin niitä löytyy tämän tien varresta. Tosin ei kannata ihan ensimmäisestä kaupasta niitä ostaa, kun naapurissa voi olla paljon halvempaa. Mä ostin itselleni kaulahuivin ja hanskat, sillä sää oli melkoisen kylmä. Tuon kadun varrelta löytyy todellakin kaikkea mahdollista krääsää Skotlannista sekä myös mahdotonta. Onpa Royal Milen varrella sellainenkin paikka, jossa saa itsestään kuvan täydessä skottilaisessa vaatetuksessa. Ihan mitä vaan!

OriginalPhoto-484125910.461038

IMG_0985

OriginalPhoto-484126022.371561

OriginalPhoto-484126029.398923

Albion 4

Wikipedia kertoo suomeksi seuraavaa Edinburghin linnasta:

Edinburghin linna on korkealle kalliolle rakennettu linna Skotlannin pääkaupungin Edinburghin keskustassa. Nykyisen linnan vanhin rakennus on Pyhän Margaretin kappeli (St Margaret’s Chapel). Sen rakennutti 1100-luvulla David I äitinsä muistoksi. Paikalla on kuitenkin ollut asutusta jo huomattavasti aikaisemminkin.

Linnan korkeimmalla kohdalla olevalla aukiolla, Crown Squarella, sijaitsee ritarisali (The Great Hall), missä on näytteillä paljon erilaisia aseita sekä kuninkaallinen palatsi (Royal Palace), jonka huoneet tehtiin Jaakko VI:n kunniaksi vuonna 1617.

Linna toimi Skotlannin kuninkaanlinnana David I:n valtakaudelta aina 1600-luvun alkuun. Sittemmin se otettiin yksinomaan sotilaskäyttöön. Linnan historiallinen arvo ymmärrettiin 1800-luvulla, ja linnaa on pyritty ylläpitämään ja kunnostamaan siitä lähtien. Nykyään linna on Skotlannin suosituin maksullinen turistikohde. Sen ylläpidosta vastaa suurimmaksi osaksi Historic Scotland.

Jos kauheasti kaipaa kuninkaallista loistoa, niin sellaista ei täältä mitenkään hirmuisesti löydy, mutta jotain kuitenkin. Enemmän linna on sotilaallinen ja puollustukseen käytetty. Linnan sisällä on muutamia pieniä museoita ja me käytiin tutustumassa Royal Scots Dragoon Guards Museumiin sekä Prisons of War exhibitioniin. Paljonhan tuolla olisi nähtävää, jos jokaisen linnan kolkan kiertäisi läpi, mutta me valittiin ne meitä eniten kiinnostavat. Itse suosittelen linnaan tutustumista heti aamusta, silloin ei juurikaan ollut jonoa lippuluukulle ja joka paikassa oli suhteellisen väjää kiertää. Kun oltiin lähdössä pois, oli jonot jo melkoiset, vaikka aikaa ei ollut kulunut edes kolmea tuntia.

Mikään Hampton Courtin tai Tower of Londonin veroinen paikka tuo ei ole, mutta todella mielenkiintoinen, jos/kun haluaa tutustua Skotlannin (sotilas)historiaan. Olen kuullut, että paikka olisi liian kallis ja tylsä. Minusta näin ei ole, mutta mielipiteitä on monia. Sisäänpääsymaksu tuonne on £16.50.

Ihan vain näin ohimennen totean, että mulla on ilo olla sellaisen henkilön ystävä, jonka sukujuuret johtavat tuonne linnaan ja Robert the Bruceen. 🙂

ebc55

ebc54

IMG_1043

IMG_1042

IMG_1015

ebc29

ebc27

IMG_1013

ebc51

ebc46

ebc45

ebc35

ebc24

ebc21

ebc18

ebc17

ebc16

ebc15

ebc11

ebc9

ebc8

Koska ilma oli melkoisen viileä, teki mieli jotain lämmikettä. Tietysti skottilaiseen tapaan se lämmike olisi ehkä pitänyt olla viski, mutta kun oli vasta aamupäivä, niin päätettiin kuitenkin suunnata teelle. Edinburghin linnassa on melkoisen mukava teehuone, The Queen Anne Tearoom. Ovella meidät otti vastaan hymyilevä tarjoilija, joka ohjasi meidät pöytään. Matkalla hän esitteli meille syntisen ihanan näköisen herkkupöydän ja sanoi, että siitä voi sitten valita, mitä teen kanssa haluaa. Jos tarjolla on cupcake, joka on koristeltu vaaleanpunaisella ja glitterillä, niin enhän mä muuta enää sen jälkeen nää! Mulle siis cupcake ja Earl Grey-teetä. Nörtti otti päärynäkakkua ja Earl Grey-teetä. Ja hyvää oli, satumaisen hyvää! Tuolla oli mukavan kiireetön tunnelma ja siellä viihtyi hetken jos toisenkin.

ebc3

OriginalPhoto-484134050.579295

OriginalPhoto-484134138.357818

OriginalPhoto-484134153.805145

OriginalPhoto-484134215.661252

OriginalPhoto-484134242.528408

OriginalPhoto-484134330.865742

Suosittelen linnaan tutustumista, jos ei muuten niin vaikka sitten ihan ulkoa päin, komea se on niinkin, seistessään korkealla kalliolla. Linnalta voi sitten kävellä Royal Mileä myöden tutustumaan Holyroodhouseen ja tietty shoppailla siinä matkalla.

XOXO
Tanjanimmari

Vastaa