Greyfriars Kirkyard

Tuskin kukaan Edinburghissa käynyt on välttynyt kuulemasta tarinaa pienestä terrieristä, joka 1800-luvulla vahti uskollisesti isäntänsä hautaa 14 vuotta, kunnes kuoli haudalle. Kyseessähän on tietysti Greyfriars Bobby-koira. Onko tarina oikeasti totta, vai oliko kysessä paikallisten yrittäjien mainostemppu, mutta hyvät tarinat myy aina. Bobbylla on oma patsas, oman nimisen pubin edustalla. Bobbyn hauta on Greyfriarsin kirkkomaalla. Turisteja virtaa niin pubiin kuin hautausmaalle ja terrierileluja myydään melkoiset määrät! Onhanse jotenkin herttaista ajatella, että koira uskollisesti vahtii isäntänsä hautaa. No, mene ja tiedä.

gf40

IMG_1063

IMG_1065

Mua itseäni kiinnosti ehkä eniten koko Edinburghissa tuo Greyfriars Kirkyard. Mä nyt tykkään muutenkin hautausmaista ja mörköpaikoista, vaikka oonkin melkoinen arkajalka. Urban explorationia haluaisin harrastaa, vaan kun en uskalla 😀 Mutta hautausmaat, oi, miten ihania paikkoja ne on! Niissä on jotain uskomattoman rauhoittavaa.

Greyfriars Kirkyardista sanotaan, että se on yksi kummitusrikkaimmista paikoista maailmassa. Ja paljonhan tuonne tehdään kummituskävelyitä. Kuulemma niissä pääsee myös tutustumaan Makenzien mausoleumiin sisälle. Siellä kuulemma riehuu melkoisen voimakas poltergeist. Uskokoot ken tahtoo. Itse päätin tutustua kirkkomaahan ihan turvallisesti päiväsaikaan. 🙂

gf39

gf38

gf35

gf34

gf31

Tässä plakaatissa kerrotaan, kuinka aikoinaan hautojen päälle asetettiin rautakaltereita estämään haudanryöstäjien touhut. Tuohon aikaa ruumiita kaivettiin ylös ja myytiin mm. anatomianlaitoksille, jotta tulevat tohtorit saisivat tutkia mitä se ihmisruumis oikeen sisällään pitää. 2010 kunnostettiin yhden haudan rautakalterit ihan mallin vuoksi. Mä olen muutamalla hautausmaalla ihmetellyt noita kaltereita, muistaakseni Hietaniemessäkin niitä on, nytpä tiedän mitä ne on ja miksi ne on tehty.
gf29

gf28

gf26

gf24

gf21

gf18

gf12

gf10

gf8

gf6

Mackenzien mausoleumin portailla. Hieman vakavaksi veti, mustelmitta säästyttiin.
gf15

XOXO
Tanjanimmari

Vastaa