Joulupäivä

Alkuperäinen ajatus oli, että oltaisiin vietetty joulupäivä Edinburghin eläintarhassa. Eläintarha on lähestulkoon ainoa nähtävyys, joka on tuossa kaupungissa joulupäivänä auki. No, koska oli myrsykinen sää ja mahdollisesti räntääkin oli luvattu, niin eläintarha oli suljettu ”due to extreme weather conditions”. Siinäpä sitä sitten mietittiin, että mitähän ihmettä sitä keksittäisiin, kun oikeastaan koko kaupunki on kiinni joulupäivänä.

Sää oli varsin hieno, aurinko paistoi ja ilma oli melkoisen lämmin. Parhaimmillaan taisi olla toistakymmentä astetta lämmintä. Tuulikaan ei haitannut, kun muuten oli lämmin. Räntäsateesta ei ollut tietoakaan!

Päätettiin sitten lähteä käppäilemään Royal Milelle. Siellä oli paljon muitakin turisteja, paikallisia oli tulossa kotiin joulukirkosta ja oli siellä muutamat matkamuistokaupat avoinna. Tunnelma oli mukavan leppoisa, ei ollut sellaista normipäivän ruuhkaa.

Tän tyypin varvasta pitää käydä silittämässä, jos opiskelee, tuo kuulemma tenttionnea. Hän on filosofi David Hume.

Meillä oli varattuna jouluillallinen vasta 19:00 aikaan meidän hotellin ravintolasta, joten alkuiltapäivästä oli sellainen olo, että jotain olisi kiva syödä. Mutta mitä, kun kaikki ketjuraflat ja -kahvilat olivat kiinni. Royal Mileä Holyroodin suuntaan kävellessä silmiin osui pieni teehuoneen kyltti. Päätettiin mennä kurkkaamaan, josko olis auki ja olihan se. Teehuonetta pyörittää hurmaava vanha rouva, joka tervehti iloisesti ja kyseli, mistä päin ollaan. Pöydissä oli ruokalistat ja tilaus tehtiin tiskille. Rouva sitten toi valmiit ruuat pöytään tai huikkasi, että voi tulla tiskiltä hakemaan.

Nautittiin iltapäiväteet. Mä nautiskelin omani kinkkuvoileivällä ja sitruunaisella teellä. Nörtti söi tonnikalavoileipää ja maitoteetä. Skonssien kanssa oli teehuonella tehtyjä hilloja ja kermavaahtoa. Oli varsin hyvää ja tunnelma tuossa paikassa oli mukavan kodikas. Kannattaa kurkkia pienille kujille, koskaan ei tiedä mitä sieltä löytyy. Virkkaajan silmää miellytti sokeriastioiden päälle virkatut pienet liinat. Söpöjä!

Käppäiltiin sitten hissukseen hotellille ja ihan vaan lepposteltiin huoneessa. Nörtti pelaili ja meikäläinen aloitteli jo pakkaamista ja neuloskelin myös samalla. Telkkarista tuli ensin katsottua Late Lammasta ja sitten Kuningattaren joulutervehdys.

Sittenpä ilta olikin jo siinä vaiheessa, että lähdettiin alakertaan perinteistä joulupäivällistä nauttimaan. Tai no, listassa oli mistä valita, joten ei sitä pakko ollut syödä sitä peri-brittiläistä jouluruokaa.

Proseccoa alkuun ja sitten alkupalat. Mie nautin alkupalaksi vuohenjuustoa lämpimällä päärynäsalaatilla. Vuohenjuuston kanssa ei voi koskaan mennä vikaan ja hyvää se oli nytkin!

Nörtti valitsi alkuun lohiterriinin. Kuulemma hyvää oli sekin.

Molemmat valittiin pääruuaksi tämä perinteinen joulupäivällinen eli täytettyä kalkkunanrintaa, pigs in blankets (pekoniin käärittyjä nakkeja), uunissa paahdettuja perunoita, karpalokastiketta, babyporkkanoita ja ruusukaalia. Perinteisestihän kaikki inhoaa ruusukaalia, mutta mie tykkään niistä. Ei ollut mikään ähkyruoka tuo, vaikka syötävää lautasella olikin reilusti, tosin osa perunoista jäi syömättä. Oli hyvää ja voisin kuvitella tuollaista tekeväni kotonakin. Ihan mukavaa vaihtelua näihin peri-suomalaisiin laatikoihin.

Christmas pudding oli mun valinta jälkiruuaksi. Hyväähän sekin oli, mutta niin julmetun täyttävää ja tuhtia, että en edes puolia saanut syötyä. Mutta ihan mielenkiintoinen makuelämys.

Nörtin jälkiruokavalinta oli jouluhalko. Sain maistiaiset, oli varsin herkullista.

Lopuksi sitten vielä teetä.

Meillä oli aivan ihana tarjoilija, nuori, norjalainen tyttö. Hän pahoitteli moneen kertaan, kun on niin kauhea kiire ja ruuissa kestää. No, meillä meni ruokailussa 2,5 tuntia, mikä oli vaan ihan hyvä, sillä ei ehtinyt tulemaan ähkyä. Tuolla oli kiireisenä iltana töissä kolme tarjoilijaa ja he juokisvat hiki hatussa edestakaisin ja tekivät parhaansa, että kaikilla olisi kaikkea. Kun pyydettiin laskua, meidän tarjoilijasta näki, että hän oli aivan umpipuhki. Annettiin reilut tipit hänelle ja kiiteltiin kovasti ja todettiin, hänen tehneen varsin hyvää työtä.

Oli hieman erilainen jouluilta, mutta mukava sellainen.

XOXO

Vastaa