Matkalla tärkeät

Mä olen ihminen, joka tekee asioita suitsaitsinnepäin, kuuntelee sydäntään, on melkoinen taivaanrannanmaalari, joten voisi kuvitella, että kun reissuun lähdetään, niin otetaan vaan lento ja varataan hotelli ja sitten mennään ihan flow’n mukaan. No kun ei, tässä kohtaa tulee lista-natsi, kontrolli-friikki suunnittelija kuvaan mukaan. Mä haluan, että ennen reissuun lähtöä on kaikki mahdollinen selvillä ja varattuna, siis sellainen mitä voi ennakkoon varata.

Ei meillä tietenkään mitään minuuttiaikataulua ole, ei sellaista voi reissuun tehdä, mutta semmoinen noin suunnilleen ajatus siitä mitä voisi tehdä ja missä käydä. Liput ja muut kannattaa varata jo senkin takia, että silloin yleensä säästää aikaa, kun ei tarvitse nähtävyyksillä jonottaa.

Ihan ensimmäiseksi hoidettiin kuntoon travel cardit. Yleensä meillä on ollut Lontoossa ihan se Visitors Travel Card, joka on voimassa ennakkoon määrätyn ajan ennakkoon määrätyillä vyöhykkeillä. Se on toiminut ihan näppärästi, mutta nyt tällä reissulla, kun ei ollakaan koko aikaa Lontoossa, vaan karataan muutamaksi päiväksi Skotlantiin, niin ei tuota Travel Cardia otettu.

Tilattiin ennakkoon Visitor Oyster Cardit. Oystereihin voi ladata oman toiveen mukaisesti £10 – £50 välillä. Kortin aktivoinnista peritään vielä £3 summa. Jos kortille ladattu raha tulee käytettyä, niin tuota korttia saa ladattua niin automaateissa, kuin kioskeillakin. Kortteja lataavat kioskit on kuulemma merkitty selkeästi Oysterin merkein. Hyvää kortissa on myös se, että se ei vanhene kuten tavallinen Travel Card, joka on voimassa määritellyn ajan. Jos Oysteriin jää rahaa, voi sitä käyttää sitten seuraavalla reissulla. Kätevää.

Korttia vilautetaan lukijalle asemilla tai bussissa. Ja masiina sitten veloittaa kortilta oikean määrän ja laskee, milloin ”päivätaksa” tulee täyteen. Se mihin aikaa matkustaa vaikuttaa myös hintaan ruuhka-aikoina reissaaminen on kalliimpaa. Ruuhka-ajat ovat Ma-Pe 6:30-9:30 ja 16-19. Noihin aikoihin kun välttää matkustamista, niin pääsee hieman edullisemmin.

Vyöhykkeet 1 – 2 – Oyster £2.90 ruuhka-aika, £2.40 muut ajat
Vyöhykkeet 1 – 6 – Oyster £5.10 ruuhka-aika, £3.10 muut ajat
Bussimatka – £1.50
Kun vyöhykkeillä 1 ja 2 tulee £6.50 täyteen päivän aikana, ei matkoja veloiteta enää sen päivän osalta. 1-2 vyöhykkeet kattavat käytännössä koko keskeisen Lontoon.

Tilasin Oysterit meille sunnuntai-iltana ja ne tipahtivat postiluukusta seuraavan viikon keskiviikkona, että melkoisen ripeää toimintaa. Nyt pääsee suoraan lentoasemalta Lontooseen, ilman, että tarvitsee alkaa etsimään mistä lippua metroon ostaisi.

IMG_9759

Nyt on sujuva matkustaminen hoidettu, entäs sitten ne nähtävyydet? Mulle tää on viides kerta Lontoossa, joten voisin sanoa, että kaikki tärkeimmät nähtävyydet on tullut nähtyä kerran jos toisenkin. Hyvää Lontoossa on se, että valtion omistamat museot, kuten British Museum, Tate Gallery(t), V&A, National Gallery ja National Portrait Gallery ovat ilmaisia, joten niissä voi piipahtaa vaikka lyhyenkin vierailun. Käydä vaikka kurkkaamassa muumiot ja Rosettan kivi British Museumissa, kuninkaitten muotokuvat National Portrait Galleryssä, Vincent van Goghin Auringonkukat National Galleryssä, Marcel Duchamp’in Fountain Tate Modernissa… etc. Sisäänpääsyihin kun ei mene rahaa. Ja muuten Tate Modern on upea jo ihan rakennuksena!

Muuten tuo nähtävyyksien katselu tuolla Lontoossa voi tehdä melkoisen loven kukkaroon, ei meinaan ole ihan halvimmasta päästä nuo linnat ja muut. Toki jos niitä tyytyy ihailemaan vaan ulkopuolelta niin sehän ei maksa mitään. Tässä muutaman ison nähtävyyden lippujen hinnat, jos ne ostaa portilta: Tower of London £24.50, Hampton Court Palace £18.20, Kensington Palace £16.50, Windsor Castle £20 ja tähän sitten vielä kaikki muut pienemmät ja edullisemmat nähtävyydet. Toki jokainen valitsee nämä kiinnostuksensa mukaan, mutta minä henkilökohtaisesti en vaan saa tarpeekseni noista linnoista ja palatseista ja niiden historiasta. Taitaa olla niin, että neljäs kerta Towerissa on edessä!

Meillä oli vuonna 2008 reissussa käytössä London Pass ja se oli yksi parhaista ostoksista reissua silmällä pitäen. Kyseisellä kortilla pääsee kaikkiin tärkeimpii nähtävyyksiin ilmaiseksi sisään. Toki sisäänpääsy on maksettu ennakkoon, kun kortin on ostanut, mutta se, ettei reissussa tarvitse enää miettiä sisäänpääsymaksuja tms. Moneen paikkaan pääsee kurvaamaan omaa nopeampaa linjaa myöden. Eihän tuo mikään ihan ilmainen ole, mutta säästöä tulee, varsinkin jos on useamman päivän peräkkäin kaupungissa ja haluaa todellakin katsella nähtävyyksiä reilummalti.

London Passilla pääsee myös Windsorin Linnaan ilmaiseksi ja mukana tulleessa opaskirjasessa kerrottiin, että London Passia vilauttamalla pääsee myös ilmaiseksi junalla Windsoriin ja takaisin. Tuohon passiin sisältyy myös kaikenlaisia tarjouksia eri kaupoissa ja ravintoloissa, sekä yhden päivän ilmainen Hop On-Hop Off-bussiajelu. Passin hinta nousi helmikuussa jonkin verran, me tilattiin tammikuun alennusmyynnistä oma. Nyt on sitten melkoinen määrä nähtävyyksiä mistä valita ja eiköhän tässä pikkuhiljaa ala selkiintymään noin suunnilleen mitä minäkin päivänä tehdään. Yksi on kuitenkin varmaa, perinteinen iltapäivä tee, ehdottomasti!

IMG_9802

XOXO
Tanjanimmari

1 kommentti

Vastaa