O Tempora, O Mores!

Alkuun karvakatsaus:
2014-02-21 20.19.28

Asun kaupungissa, jossa lääkärille pääsy on käytännössä mahdotonta. Hoitajillekaan ei aikoja anneta. Jos haluaa tuonne terveyskeskukseen mennä, pitää mennä nököttämään päivystävän hoitajan oven taakse, muiden kanssa ja odottaa ja odottaa. Pahimmassa tapauksessa hoitaja tutkii ja kyselee ja alkaa etsimään lääkäriaikaa, mutisten, että eihän näitä oikeen ole tarjolla. Tosin noin ei ole käynyt kohdallani aikoihin. Ihan vain siksi, että viimeaikoina diagnoosit on hoitaja tehnyt näppärästi puhelimessa, minua näkemättä tai tietoihini tutustumatta.

Olen soittanut palvelunumeroon (josta siis varataan ajat, kysellään neuvot, uusitaan e-reseptit etc.) jokusenkin kerran. Sytojen jälkeen kihtiarvot ovat olleet kohollaan ja jalkaan sattunut. Ohjeeksi olen saanut, että syö Buranaa. Ihottumasta, joka on myöskin sytojen jälkeen ilmestynyt ja joka vaivaa ensin punaisina rakkuloina, jotka puhkeaa ja aiheuttaa hilseilevän, kutisevan alueen, no se on kuulemma atooppinen iho ja kortisoonivoide parantaa sen. Pitkittyneeseen yskään sain vastauksen, että sitä on liikkeellä, kyllä se ohi menee.

Eipä siinä mitään, mutta sen verran voisivat tuolla terveyskeskuksessa vaivautua tutkimaan potilaan tietoja, etteivät ihan mitä tahansa käske tekemään. Pistän Klexanea ja sen kanssa ei Burana sovi! Mulla on myös wegenerin granulomatoosi, jolloin kaikeen keuhkoihin yms. liittyvään pitäisi suhtautua suht vakavasti, mutta ilmeisesti ei vaan jaksa kiinnostaa.

Eilen aamulla nilkuttelin kouluun ja tein kultauksen loppuun. Siinä vaiheessa jalan särky oli jo sitä luokkaa, että jopa mun kipukynnyksellä alkoi olemaan tekemistä sen kestämisen kanssa. Niinpä ilmoitin opettajalle, että mä lähden Akuuttiin.

Siellä sitten vierähti 3,5 tuntia. Tuona aikana tapasin hoitajan kahdesti, lääkärin kahdesti, otettiin verikoe ja keuhkokuva. En muuten voi kuin ihmetellä sitä, miten itsekkäästi ihmiset tuolla käyttäytyvät. Ei siellä kukaan ole ihan olemisen riemusta, jokainen on tavalla tai toisella kipeä, eikä varmasti odottaminen ole kivaa yhtään kenellekään. Henkilökunta siellä tekee kiireellisyyspäätökset ja niitä ei todellakaan auta se hirveä riehuminen, mitä siellä ihmiset harrastaa. Kiroilua, huutamista ja valittamista. Kenekään oloa tuolla ei edesauta, että hudetaan miten paljon lääkkeitä on vedetty ennen tuonne tuloa ja raivotaan kun ei saada lisää ja lopulta karataan, kun ei kahdenkymmenen minuutin odottamisen jälkeen ole päästy lääkäriin. Mulla oli evästä ja neulominen mukana, joten aika kului ihan mukavasti. Oli vaihteeksi kivaa olla Akuutissa tolkuissaan, kesällä kun sinne meni oli yleensä aika kooma-olo.

Lääkäri vahvisti mun epäilykseni, että todellakin kihti jyllää isovarpaan tyvinivelessä ja siihen iskettiin kortisonipiikki ja nyt pitää vaan lepuuttaa jalkaa pari päivää. Eilisestä tähän päivään on jo huomattavaa parannusta, sillä jatkuva särky on pois, enää sattuu vaan kun jalalla tallaa. Mutta hyvä näin.

Keuhkoista löytyi atalektaasia sieltä alueelta, jossa viime elokuussa oli se keuhkoveritulppa. Ei vaarallista, mutta inhottavaa köhää aiheuttaa. Kokeillaan josko keuhkoja saisi avattua Ventolinella. Olisihan se kiva päästä tästä köhästä eroon.

Eilen vannoin itselleni, että en enää ikinä edes yritä päästä Orimattilan terveyskeskukseen, no, ei sinne pääsisi kuitenkaan. Vaan mielummin maksan vähän isomman polimaksun Akuuttiin, sillä sieltä saa hoitoa ja tapaa lääkärin ja voi olla varma siitä, että homma toimii. Mitä sitten, jos joutuukin vähän odottamaan, on se oma terveys sen verran tärkeää, että sen vuoksi voi odotellakin.

Ja vielä varoituksen sana kaikille, jotka haikailee hiustensa perään sytojen jälkeen. Mä ostin biotiinia, kun sitä apteekissa suositeltiin hiusten kasvuun. Mainitsin farmaseutille, että kysessä on sytojen jälkeinen aika ja kuulemma tuota valmistetta voisi käyttää. Kuitenkin sain vinkin, että kysypäs onkologilta vielä asiaa ja kun kysyin tuli vastaukseksi ehdoton ei! Missään nimessä ei saa käyttää mitään soluja stimuloivaa ainetta. Joten siihen loppui biotiinin syöminen. Pitäydyn vain perusvitamiineissa, mitään ylimääräistä en suuhuni laita, kaiken varalta.

Nyt istahdan tuonne neulontanurkkaukseeni ja jatkan sukan nitkutusta.

2 kommenttia


  1. Kyllä kuulostaa tutulta. Syöpää hoidetaan jotta ollaan elossa, mutta vaivoja joita näistä hoidoista tulee, joutuu vain kestämään…buranalla. Mullekkin tuli rakkulainen ihottuma stytojen jälkeen samoin kihtiarvot koholla, hikoilen ,luita särkee lihakset hellänä, asentohuimaus…mutta onneksi elossa. Stemmpiä sulle ja tukkakin näyttää kasvavan vauhdilla 🙂

    Vastaa

    1. Niin hönöltä kun se kuullostaakin, niin jotkut asiat tosiaan toimi paremmin, kun oli vielä hoidot päällä. Tosin syöpäkortin heiluttelu tuolla päivystyksessä tuntui aiheuttavan hieman liikehdintää, kun täällä terkkarissa sitä ei edes lasketa.

      Vastaa

Vastaa