Palace of Holyroodhouse

Sunnuntaiaamuna olo vaikutti varsin siedettävältä, joten suuntasimme Royal Milea alaspäin Holyroodhousen suuntaan. Tarkoituksena oli mennä katselemaan kuningatar Elisabetin iltapuvuista koottua näyttelyä, sekä tietysti Holyroodhousen palatsia. Alkuperäinen suunnitelma oli se, että samalla reissulla oltaisiin kävely erääseen pieneen lankakauppaan, joka ei olisi ollut kauhean kaukana Holyroodhousesta, mutta linnakierroksen aikana olo huononi taas sen verran, että päätin jättää lankakaupan väliin.

Royal Milen varrella olevia rakennuksia. Käveltiin myös yhden kirkon ohi ja ilmeisesti sunnuntaihartaus oli juuri päättyny, sillä kirkon ulkopuolella seistä pönötti pappi täysissä tamineissa ja kätteli kirkosta ulos tulevia seurakuntalaisia sekä vaihtoi myös muutaman sanan heidän kanssaan. Aika viehättävää.
IMG_1407

IMG_1409

la19

la21

Sisäänpääsy Holyroodhousen palatsiin maksoi £12 ja hintaan sisältyi myös audio guide. Vaikka tuollaisen kanssa tulee niin turisti-olo, mutta todellisuudessa paikasta saa huomattavasti enemmän irti tuollaisen vekottimen kanssa.
Albion 6

Albion 5

IMG_1410

IMG_1412

IMG_1420

Hotellihuoneen ikkunastakin näkyvä Arthur’s Seat.
la3

la1

la

Palatsissa ei saanut kuvat sisätiloissa, mutta ulkona sai, sekä Holyroodin luostarin raunioilla. Sen verran palatsista, että hienohan tuo on sisältä kuin mikä. Palatsissa on edelleen osa huoneista varattu Britannian kuningasperheen käyttöön ja he voivat periaatteessa koska vaan mennä sinne asustelemaan. Palatissa on aikoinaan asunut myös Mary Queen of Scots ja hänen huoneistonsa on mahdollisimman alkuperäisessä asussaan hankalien kierreportaiden päässä. Holyroodpalacen henkilökunta kertoi mulle, että voisin mennä toista kautta sinne myö, mutta kiukulla vaan portaat ylös. Upeita, alkuperäisia 1500-luvun tavaroita, luksusta.

Elizabet II vaatteista koostettu näyttely oli varsin hurmaava. Ensimmäisenä näyttelyssä oli pieni vaaleanpunainen takki, sekä siihen sopiva hattu. Oliva olleet prinsessa Elisabetilla parivuotiaana. Ylisuoloista! Melko pitkälle kuningatar Elisabet luottaa pastellinsävyihin vaatevalinnoissaa, samoin vaatesuunnittelijoiden nimet eivät juurikaan vaihtuneet. Eräs iltapuku kuitenkin säväytti melkoisesti, se oli tummanpunaista samettia ja melkoisen yksinkertainen. Muuten värit olivat melkoisen hempeitä, joten tuo iltapuku kyllä erottui joukosta. Tuo näyttely on avoinna pitkälle syksyyn, joten jos olet Edinburghiin menossa, voin suositella tuolla käymistä lämpimästi.
la12

la16

la15

la14

la13

la17

la18

Holyrood Abbey ruins Legendan mukaan Skotlannin kuningas David I perusti luostarin vuonna 1128 siihen paikkaan, missä hän oli nähnyt näyn hirvestä, jolla oli ollut risti sarviensa välissä. Tätä luostaria ei sentään Henrik VIII tuhonnut, kuten niin monet Englannin luostarit. Luostarin katto romahti 1600-luvulla ja sen jälkeen luostari on saanut rapistua rauhassa.

la10

la11

la7

la8

la6

la4

OriginalPhoto-484397661.568184

OriginalPhoto-484397664.510086

OriginalPhoto-484397695.350865

OriginalPhoto-484397699.998065

IMG_1434

Holyroodhouselta käveltiin takaisin keskustaan ja piipahdettiin ostamassa lupamani tuliaiset Primarkista. Sitten hotellille ja minä peittojen alle tärisemään. Palelin ja tärisin aivan tolkuttomasti. Nörtti lähti tekemään tuliaisostoksia ja toi tullessaan ruokaa mulle. Ne tuli melkei heti ylös ja sitä sitten jatkuikin aamuun asti. Onneksi mulla on ihania ystäviä Britanniassa ja heiltä sain vinkkejä pahan olon hoitamiseen. Nörtti ravasi kaupasta toiseen hakemassa mulle millon mitäkin.

Tätä suositteli ystäväni Charlie, kertoi että tää on parhaimman makuista litkua juoda vatsataudin aikana ja saada tarvittavat suolat ja sokerit kehoon. On siis periaatteessa samaa kuin Osmosal, mutta paljon paremman makuista.
IMG_1449

Meidän piti tosiaan lähteä sitten maanantaina kohti Lontoota, mutta eipä lähdettykään mun sairastelun vuoksi. Onneksi saatiin jäädä hotelliin, ihan kivalla hinnalla vielä yhdeksi yöksi ja saatiin vaihdettua junalippu tiistaille. Maanantain sitten vaan ihan huilasin hotellilla. Siitä se hidas toipuminen sitten lähti.

XOXO
Tanjanimmari

Vastaa