Pehmeet touhuu!

nakkero

Kuten täälläkin olen asiasta muutaman kerran maininnut, niin olen melkoinen ruokaongelmainen. Tai mullehan tuo ei ole ongelma enää, mutta muille se on. Mä toivoisin, että ihmiset ymmärtäisi, että jos en jotain syö niin edelleenkään sitä ei tuputettaisi. Kyllä mä syön ja otan kahvin kanssa sellaista jota saan syödä, mutta tuputtaa ei saa sellaista, jota en saa syödä.

Juttelin maanantaina lääkärin kanssa juuri tästä, kun tiukasta ruokavaliosta huolimatta fosforiarvot eivät vaan meinaa laskea. Meille fosforirajoitteisille suositellaan maitotuotteiden sijaan soija-, kaura- ja riisijuomia. No, soijaan en koske missään muodossa muutenkaan, mutta varsinkin kaurajuomaa olen käyttänyt ruuanlaitossa ja Keskenkasvuisen ja muutaman muun mielestä kauramaidosta tehtynä makaroonilaatikko maistuu paremmalta kuin perinteisesti munamaitoon tehtynä.

Niin, siis lääkäri totesi, että noiden kasvipohjaisten juomien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä nyt on huomattu, että soijamaitoihin on alettu lisäämään fosfaatteja. Melkoinen yllätys! Eilen vietin hetken jos toisenkin paikallisen marketin juomapakkauksia tutkien ja havainto oli seuraava: ALPRO lisää jokaiseen kasvipohjaiseen juomaan (soija, riisi, kaura) kahta eri fosfaattia, kun taas muut firmat ei. Eipä tuo oikeastaan muuta mun ostokäyttäytymistä muutenkaan, sillä olen suosinut kyseisen marketin oman merkin kaurajuomaa, tai sitten kun esteetikkona olen ostoksilla, ostan Oatlyn tuotteita, kiitos ihanan pakkaussuunnittelun!

Melko pelottavaa kuitenkin se, että enää ei voi luottaa edes siihen mitä sairaalasta saadussa listassa sanotaan, vaan todellakin pitää jatkaa tuoteselosteiden lukemista. Ajattelin tilata munuais- ja maksaliitosta itselle munuaispotilaan keittokirjan, josko siitä saisi vinkkejä ja uutta näkökulmaa ruuanlaittoon. Samalla tilailen äidille vinkkivihkoseksi fosforipotilaan ruokavaliosta kertovat esitteen, ihan jo siksi, että siinä on mainittuna niitä ruoka-aineita, joita saan huoletta syödä.

Suloista sunnuntaita ja ensimäistä adventtia kaikille!
Tanjanimmari

Vastaa