Retkellä

Eilen aamulla kello 7:30 istahdin linja-autoon, joka suuntasi Helsinkiin. Edellisestä reissusta linja-biilillä taisi olla kymmenen vuotta. Meillä oli luokan kanssa retkipäivä Helsinkiin, Ateneumiin, jossa ensin katsottaisin Tove Janssonin näyttely ja sitten päästäisiin tutustumaan Ateneumin kehystämöön.

Bussimatka meni rattoisasti, kuuntelin musiikkia liian kovalla, menin omaan happy placeen. Helsingissä, vastoin kaikkia odotuksia, löysin ulos Kampin terminaalista ja päätin mennä aamukahveelle. Sokoksen Coffee House on aina tuttu ja turvallinen valinta. Pientä herkkua, kauniina pakkasaamuna.
2014-03-20 09.38.47

Tove Janssonin näyttely oli ihan mielenkiintoinen. Oli oikein virkistävää nähdä muutakin kuin muumeja. Mahdottoman monipuolisesti maalasi Jansson, käyttäen eri tekniikoita ja paljon värejä. Pidin juurikin värien käytöstä, paljon ja voimakasta tai sitten vähän ja hillittyä, ihanaa katsella taitelijaa, jolla ei ole joka maalauksessa tunnistettavaa, samanlaista otetta. Virkistävää!

Olihan siellä niitä muumejakin. Tuntui, että näyttelyn lopussa muumeja vyöryi vyörymällä päälle. Mun mielestä niitä oli jopa liikaa! Seinä tolkulla samanlaisissa kehyksissä olevaa piirrosta, pieni piirros, iso paspis, valkoinen kehys… ja näitä jatkui. Vähempikin olisi riittänyt.

Muumien joukosta nousi ihastuttavina Tuulikki Pietilän rakentamat maailmat. Yhdessä oli joulu. Toisessa Tahmatassus kaappaavat Hemulin tädin. Niitä oli monta ja ne olivat aivan hurmaavia!
2014-03-20 18.48.47

Kehystämössä vietettiin reilu puolituntia. Yllätyin siitä miten pienet tilat heillä on. Siellä oli kultaajamestari työssään, entisöimässä 1800-luvun kehyksiä. Kuulemma ei ollut ihan varma, että mikä taulu niissä oli ollut, kun kehystäjät eivät kehystä, eivätkä saa edes koskea teokseen, sitä varten on olemassa konservaattorit.

Mä tykkäsin, oli mielenkiintoista. Samaa ei voi sanoa muutmasta muusta, joille kännykän räplääminen tuntui olevan kuuntelemista tärkeämpää. Jotenkin noloa, että kun päästään tuollaiseen paikkaan, niin käyttäydytään kohtalaisen epäkunnioittavasti heitä kohtaan, joiden ansiosta päästään paikkaan, jonne yleisöllä ei ole muuten mitään asiaa.
2014-03-20 11.56.42

Tiuhti ja Viuhti Ateneumissa.
2014-03-20 11.24.46

2 kommenttia

Vastaa