Robert Mapplethorpe

Jos syystä tai toisesta alastomuus ja siitä puhuminen/lukeminen on sinulle hankala aihe, ehkäpä jopa tabu, niin suosittelen, että jätät sitten tämän postauksen lukematta ja kuvat katsomatta. Ajattelin ihan alkuun varoittaa, sillä nykymaailmassahan alastoman ihmisvartalon näkeminen on huomattavasti vaarallisempaa ja haitallisempaa kuin mikään väkivaltaviihde tms. Itse kuulun siihen ihmisryhmään, jonka mielestä alastomuus on mitä suuremmissa määrin normaali asia ja alaston vartalo mitä kaunein veistos! Mutta teitä on varoitettu, siispä asiaan.

Fotografiska ja Mapplethorpen pari sataa printtiä tuli katsottua. Tätä vartenhan sinne Tukholmaan lähdettiin. Loistava valokuvaaja ja valon käyttäjä tämä herra Mapplethorpe. Inspiroiduin ja ihastuin entisestään. Järjettömän hienoja kuvia, kylmiä väreitä ja kyyneleitä. Huh! Rakkauteni mustavalkokuviin syveni edelleen. Mapplethorpe-valo on pakko rakentaa vielä tässä jonain päivänä, ihan pakko!

Kuvat oli jaoteltu eri huoneisiin ja se oli oikeastaan ihan fiksu veto, kun ottaa huomioon, että ihan kaikki Mapplethorpen kuvat eivät ole ihan sopivia pienimmille lapsille. Kummasti siellä kyllä oli vanhempia 4-6 vuotiaat muksut mukana ja siinä sitten joko kiihdytettiin askelia tai hymistiin jotain ja koitettiin saada mukelot kiinnostumaan jostain muusta kuin alastomista miesvartaloista ja erektiossa olevista peniksistä. Kyllä siellä muutama aikuinenkin hätkähti kun vaikkapa Cock and the Gun osui silmiin (menee yli 45-asteen, joten mieti tarkaan avaatko linkin vai et!) Totesin kummitädilleni, että tuollainen olohuoneen seinällä voisi olla ihan pätevä keskustelun avaaja. Veistoksellinen ja jopa kaunis tuo fallos, eipä siitä mihinkään pääse. Enkä koe olevani mitenkään kieroutunut persoona vaikka näin sanonkin. Muotokuvat ovat yksinkertaisen hienoja ja puhuttelevia ja se valo, se vaan yksinkertaisesti hyväilee mallia pehmeästi! Yksinkertainen on kaunista! Rakastan!

Kaikkien kuvien © Robert Mapplethrope Foundation. Pictures © Robert Mapplethorpe Foundation

 

 

 

 

Mapplethorpen näyttely on avoinna lokakuun toiseen päivään asti ja jos olette Tukholmaan menossa, niin suosittelen poikkeamaan katsomassa näyttelyn. Samalla tiketillä näkee muutkin paikan näyttelyt. Ihastuin täysin Eleanor Coppolan (Francis Ford Coppolan vaimo) teokseen Circle of Memory ja olisin voinut siihen hämärään tilaan jäädä vaikka loppupäiväksi. Sen maaginen äänimaailma ja hiljalleen katosta valuva suola(?) olivat yksinkertaisesti niin vangitsevia, että sinne vain yksinkertaisesti kadotti itsensä. Liu Bolinin The Invicible Man oli myös puhutteleva ja omalla tavallaan myös hauska näyttely. Ja kovasti ihastuin myös Jacob Felländerin I Want To Live Close To You näyttelyyn.

Menkää ihmiset ja inspiroitukaa!

Vastaa