Ron Mueck Sara Hildénin taidemuseossa

Sara Hidénin taidemuseon sivuilla näyttelystä kerrotaan seuraavaa:

Ron Mueck on yksi aikamme merkittävistä kuvanveistäjistä, jonka teoksia ei ole koskaan aiemmin esitelty Pohjoismaissa. Hänet tunnetaan hyperrealistisista, elävän tuntuisista veistoksistaan.

Mueck syntyi vuonna 1958 Melbournessa, Australiassa. Hän oppi kädentaidot saksalaissyntyisiltä vanhemmiltaan, jotka olivat molemmat nukentekijöitä. Ennen taiteilijauraansa hän toimi itsekin aluksi nukentekijänä. Myöhemmin hän työskenteli toistakymmentä vuotta elokuvien ja mainosten erikoistehosteiden ja pienoismallien parissa. Näitä taitojaan hän hyödyntää taiteellisessa työssään. Hänellä ei ole muodollista taidekoulutusta.

Taiteellisen läpimurtonsa Mueck teki 1997, jolloin hänen pienoisveistoksensa Dead Dad nousi huomion keskipisteeksi taiteenkeräilijä Charles Saatchin järjestämässä Sensation-näyttelyssä Lontoossa. Kansainvälisen taideyleisön tietoisuuteen Mueck nousi vuoden 2001 Venetsian biennaalissa, jossa oli esillä hänen viisimetrinen veistoksensa Boy.

Mueck aloittaa veistoksen tekemisen perinteisen kuvanveistäjän tavoin muovailemalla savimallin, jonka hän valaa pronssin sijaan silikoniin tai lasikuituun ja viimeistelee erilaisilla materiaaleilla. Hän kuvaa hahmonsa hätkähdyttävän realistisesti, mutta aina luonnollisesta koosta poikkeavassa mittakaavassa: joko monumentaalisen suurina tai pienoisveistoksina.

Veistoksissaan Mueck kuvaa ihmistä ja ihmisyyttä. Taiteilijana häntä ei kiinnosta ulkoinen kuori vaan näkymätön: ajatukset ja tunteet. Aiheet hän poimii joko mielikuvituksestaan tai ohikiitävistä havainnoistaan.

Mueck tavoittaa henkilöhahmojensa ilmeissä, eleissä ja asennoissa hetken, johon katsoja kykenee samastumaan. Henkilöhahmon edessä katsoja luo oman tarinansa: sen miten tarina on alkanut ja miten se jatkuu.

Mueckin kokonaistuotanto käsittää vain noin neljäkymmentä teosta. Sara Hildénin taidemuseossa nähdään kymmenen veistosta vuosilta 1997–2013. Näiden lisäksi esillä on taiteilijan työskentelystä kertova valokuvasarja sekä Gautier Deblonden elokuva Still Life: Ron Mueck at Work. Näyttely jatkaa museon kansainvälisten taiteilijoiden ja erityisesti nykykuvanveistäjien esittelyä

Melkein tekisi mieli sanoa, että jos aiot käydä vain yhdessä museossa kesän aikana, käy Sara Hidénin taidemuseossa katsomassa tämä näyttely. Hyvin ehtii, näyttely avautui 2.6 ja jatkuu aina 16.10 asti. Tosin kukaan museoista nauttiva ei käy VAIN yhdessä museossa, eihän?!

Laitoin muun peseueen hurvittelemaan huvipuistoon ja itse suuntasin nauttimaan taiteesta. Enpä ollutkaan aikaisemmin Sara Hildénin taide museossa käynyt, paljon hyvää olin kyllä kuullut. Nyt pääsin. Museokorttia vilauttamalla sisään ja ensimmäisenä vastassa oli valtavan kokoinen vanhempi pariskunta aurinkovarjon alla. Niin valtavan suuria ja kuitenkin äärimmäisen yksityiskohtaisia! Veistoksia jäi vain tuijottamaan, jokaista ihopoimua, varpaan kynttä, hiussuortuvaa…

Yhdessä huoneessa oli valokuvia työprosessista ja toisessa huoneessa oli video taiteilijan työskentelystä.

Näyttelyn veistokset vaihtelivat valtavista pieniin, jokainen kuitenkin oli todella yhtä tarkan yksityiskohtainen ja kun palasi katsomaan jotain työtä uudelleen, löysi siitä taas jotain uutta, ehkä uuden rypyn tai hymykuopan.

Mua puhutteli eniten tuo kauppakasseja kantava äiti. Ei sen vuoksi, että voisin samaistua äidin rooliin, vaan siihen miten jumalattoman väsynyt tuo nainen on. Itsellä on jo pitkään ollut järkyttävä väsymys ja voin kuvitella näyttäväni juurikin noin uupuneelta ja onnettomalta ajoittain.

Mun ehdoton lempiveistos näyttelyssä oli lusikka-asennossa makoileva pariskunta ”Spooning Couple”. Ilmeistä näkee, että ollaan niin kovin lähellä, mutta kuitenkin niin kauhan kaukana toisistaan.

Ainakin tuolloin, tiistaina oli museossa varsin rauhallista, joten veistoksia oli sangen miellyttävää tarkastella pidemmänkin aikaa.

OriginalPhoto-488192375.958000

IMG_2168

IMG_2167

IMG_2172

IMG_2171

IMG_2173

IMG_2174

IMG_2177

IMG_2179

XOXO
Tanjanimmari

Vastaa