Terve lonkka

*ÄLLÖVAROITUS*

Kuten täälläkin olen valitellut ovat kivut mun kavereina 24/7. Viimeisen vuoden olen rampannut lääkärissä valittamassa lonkkaani ja muita paikkoja. Aina on viitattu kintaalla, että kuuluu fibroon, ei siinä mitään vikaa ole. Lonkka paukkuu, jumittaa, kipuilee. Autoon mennessä en meinaa saada jalkaa nostettua kyytiin, toisinaan on hankaluuksia nousta meidän jenkkisänkyyn. Jokusen kerran on jalka lähtenyt alta. Kepit ostin syksyllä itselleni, ilman niitä en uskalla pidempiä matkoja liikkua. Fysiatri väänteli ja käänteli, ihmetteli lonkan paukkumista ja naksahtelua, mutta kun ei röntgenkuvassa mitään näy, niin ei siinä vikaa ole. SI-nivelet magneettikuvattiin ja lääkäri totesi, että sen verran näkyy lonkkaa, että ei ole mitään vikaa. Lonkka on ihan terve, tuon lauseen olen kuullut moneen kertaan vuoden aikana.

Kävin viikko sitten reumalääkärillä. Väänteli ja käänteli sen minkä lonkka kivulta antoi ja totesi, että parempi ultrata, kun ei oikeen liikeradat ole kunnossa. Kas kummaa, ultrassa näkyi isohko nestekertymä lonkkanivelessä. Lääkärin todetessa, että neste olisi hyvä poistaa, että saadaan siitä näyte ja että nähdään miltä neste näyttää ja olisi hyvä laittaa kortisonia niveleen, sillä tulehdusta siellä todennäköisesti on (no se selittäis pienen kuumeilun ja nousseet tulehdusarvot). Tässä vaiheessa alkoi kylmä hiki nousta pintaan. Vaikka en ole mitenkään neulakammoinen, niin ajatus neulasta lonkkanivelessä (tai missään muussakaan nivelessä) ei todellakaan ole houkutteleva, mutta kun se täytyy tehdä, niin sitten se tehdään.

”Oho, tätähän tulee täältä paljon. Otetaanpas toinen ruisku!” totesi lääkäri, kun nestettä punkteerasi pois. Kuulemma silmämääräisesti näyttää siltä, että ei ainakaan tulehduksellisesta reumasta ole kyse, sillä silloin nesteen pitäisi olla sameaa. Reumatologin mukaan vaikuttaa siltä, että jotain on kuitenkin rikki tuolla lonkassa, ei sinne kyllä muuten nestettä kerry ja nyt on varattu aika lonkan mangeettikuvaukseen. Kuvaus on tosin vasta huhtikuussa, mutta se on toisaalta hyvä. Nyt kun nivel on tyhjennetty nesteestä ja kortisonia laitettu tilalle, niin tilanteen voidaan olettaa olevan ihan ok hetkisen. Parin kuukauden päästä nähdään onko nestettä kertynyt lisää ja löytyykö sieltä se mikä sen ja kivun aiheuttaa. Olisihan se hyvä, jos syy löytyisi, mutta lääkärin väläyttelemät vaihtoehdot ja mahdollinen lonkkaleikkaus ei kyllä ihan hirveästi innosta. Mutta turha murehtia ennakkoon, sen ehtii tehdä sitten keväämmällä!

Kävin tohtorin pyynnöstä viemässä nivelnestenäytteen hoitajalle, niin saatiin näyte nopsasti labraan. Nyt vaan odotellaan tuloksia ja magneettia sekä toukokuussa olevaa uutta reumatologin aikaa. Sitä ennen toivon kuulevani nefrologista jotain, kävin veri- ja pissakokeissa ja keuhkokuvassa ja olis ihan kiva kuulla, että onko joulukuussa todetut ongelmat edenneet, pysyneet samassa vaiko kadonneet.

XOXO

Vastaa