Tylsä aikuinen?!

Mulla on hattu, jossa on kukkia, siis kukkahattu. Sen kun mie pistän päähäni, niin olenko sitten kukkahattutäti. ”Sä nyt oot tommonen kukkahattutäti, joka paheksuu kaikkea!” mulle on piruiltu, kun kuitenkin omaan aika vapaamielisen ja laajan maailmankatsomuksen. Mutta viime aikoina on kukkahattu hieman alkanut tuntumaan kireältä.

Heti tähän alkuun, olen edelleen lapseton, joten periaatteessa minähän en osaa lapsia kasvattaa, enkä tiedä lapsista yhtään mitään, joten parasta olisi pitää suu tiukasti supussa. En ole yhdenkään alaikäisen huoltaja, joten mitään päätöksiä minkään suhteen mun ei tarvitse tehdä, mutta se ei estä mua olemasta netti-natsi-Tanja.

Meillä Keskenkasvuinen on vihdoin saanut sellaisen puhelimen, jolla pääsee nettiin. On neiti ennenkin netissä pyörinyt, sellaisilla sivuilla, mitkä on sopiviksi katsottu. WhatsAppilla se viestittelee, vaikka noin periaatteessa se on liian nuori sitä käyttämään, mutta niin on aika moni muukin tuttavapiirin lapsista.

Ollaan tässä viestitelty aika paljon ja kovasti Keskenkasvuista on alkanut kiinnostamaan vlogaaminen. Sen verran olen jo fossilisoitunut, että piti oikeen mennä Urbaanista Sanakirjasta katsomaan mitä tuo termi tarkoittaa. Eli siis Keskenkasvuinen haluaisi alkaa pitämään videoblogia ja siihen videoblogiin tarvitsisi tilin YouTubeen ja mielellään tilin gmailiin. On vissiin kotikotona asiasta puhunut ja saanut kielteisen vastauksen ja nyt sitten yrittää joko kiertoteitse tai suoraan pyydellä, että mä opettaisin sen käyttämään moisia sivustoja, tekisin tilin ja opettaisin miten videoita tehdään ja ladataan nettiin. Oi kurjuuksien kurjuus, ilkeä Tanja toteaaa, että EI! Kysymykseen ”Miks ei?” on vielä helppo vastata, että ikä ei riitä. Noiden palvelujen käyttöön vaadittava ikä on 13v. Eikä tuommoisen 11 vuotiaan tarvitse muutenkaan keikistellä kameran, saati videokameran edessä höpisemässä niitä näitä ja ladata niitä nettiin.

Samat keskustelut ollaan käyty Facebookin ja muiden vastaavien sivustojen ja appsien kanssa. Yleensä Keskenkasvuinen perustelee halunsa liittyä johonkin sillä, että siellä on muitakin kellä ikä ei riitä! Valitettavasti näin on. Mä olen saanut muutamia kaveripyyntöjä Facessa sen ikäisiltä, että niillä ei pitäisi olla mitään asiaa koko paikkaan. Facen ikäraja on 13v, tiedän, että siellä on huomattavasti nuorempia. Aikoinaan sain kaveripyynnön 10 vuotiaalta. Ei näin! Kaverilistoillani on yksi alle 18v, mutta ihan kaikkia päivityksiä hän ei nää. Facessa liikkuu niin paljon törkyä, jota ei kannata klikata, niin miten lapsi voi tietää mitä siellä kannattaa tehdä/jakaa, kun kaikki aikuisetkaan ei sitä tiedä. Joka paikkaan ei kannata tietojaan laittaa, eikä jokaiseen mahtavalta kuullostavaan arvontaan osallistua.

Jossain vaiheessa nuorisoon iskee selfie/meitsie/itsuli-innostus ja sitten on Facebook- ja Instagram-tilit täynnä pelkkiä keikistely selfieitä. Joo, selifiet on ihan jees, mutta jos tilien tarkoitus on pelkät selfiet ja huomion haku tägeillä #oonruma #tosiruma #yök, niin hieman ollaan hakoteillä! Varsinkin, jos ikää on sen verran, että ei voida edes teini-ikäiseksi kutsua. Instagramissakin ikäraja on 13v. Instassahan voi periaatteessa kuka tahansa alkaa seuraamaan ketä tahansa, ellei tili ole sitten ns. yksityinen. Mulla on periaatteena se, että estän kaikki alaikäiset seuraajani, jos en heitä tunne. Olen myös ilmiantanut ylläpidolle parin alle 10 vuotiaan lapsen Insta tilin. Silloin oli kyllä semmoinen ”ei helvetti” olo, kun mun seuraajaksi Instassa alkoi lapsi, joka profiilissa luki, että hän on 8 vuotias, tykkää eläimistä ja valokuvaamisesta. Joo, saattoi olla feikki profiili, mutta kuvat näytti kyllä siltä, että olivat tuon ikäisen ottamia. Siis oikeasti, mitä ihmettä?!

Yhden kerran olen tuttua neitokaista hieman ojentanut Instassa. Pyysin hieman häntä muokkaamaan profiilitekstiään, sillä oikeasti ei siinä tarvitse kaikkea itsestään kertoa. Pahimmillaan alaikäisten profiiliteksteissä on ihan liikaa tietoa, ei sinne tarvitse asuinpaikkaa, koulua ja luokkaa etc. kirjoittaa. Sinne ei tartte kirjoittaa mitään itsestään. Mä oikeasti välillä mietin, että tietääkö vanhemmat noiden tilien olemassaoloista, vai onko ne salassa tehty.

IMG_7348

Viikon face palmin aiheutti törmääminen erään tutun lapsen blogiin. Jo pelkästään se, että lapsella on blogi, järkytti mua, sillä ei tuon ikäisellä pitäisi olla vielä blogia. Eikä varsinkaan ”lifestyle”-blogia. Mitä on lifestyle? Tietääkö 12v mitä se on? Onko se vain päiväkirjamainen blogi vai onko se jotain muuta? Tiedän kyllä, että monella aika nuorella on blogi, jollain se keskittyy vaikkapa harrastukseen tms. Se on ihan ok, jos homma pysyy niissä kehyksissä, jotka kirjoittaja on blogilleen päättänyt, joko yksin tai vanhempien kanssa.

Tässä blogissa johon törmäsin yllätti ja pikkaisen pisti vihaksi muutama asia. Ensinnäkin jo se, että käyttäjä on alaikäinen pitämään tiliä palvelussa, jossa ikäraja on se 13v. Toiseksi lapsi esiintyy siellä omalla koko nimellään, kertoo itsestään ihan liikaa henkilökohtaisia tietoja ja siellä on, yllätys, myös kuvia, joissa poseerataan. Ei näin, siis oikeasti. Kuvat nyt on ihan jees, mutta se, että nettiin kerrotaan ihan liikaa asioita itsestään, niin se ei todellakaan ole ok.

Mä tiedän, että itse raiskaan tätä kaunista äidinkieltä ja kielioppia jatkuvasti tässä blogissa, mutta olen kyllä sitä mieltä, että jos haluaa alkaa kirjoittamaan julkista blogia, olisi hyvä kirjoittaa niin, että teksti olisi luettavaa, väilyötejä välimerkkien jälkeen, kappalejakoa ja sen sellaista. Jos kaiken kirjoittaa putkeen ei se ole kovin lukijaystävällistä. Eikä sinne blogiin pidä mennä ihan kaikkea kirjoittamaan ja niitä kuviakin kannattaa miettiä. Onko ne auton takapenkillä kännykällä räpsityt kymmenet selfiet nyt oikeasti semmoisia, että ne kaikki kannattaa sinne laittaa ja tekstinä on ”Mulla on tylsää autossa!” Entäs sitten, jos/kun alkaa tulemaan kommentteja ja kun ne ei kuitenkaan kaikki ole niitä kivoja kommentteja. Lapset ja nuoret osaavat olla hyvinkin ilkeitä toisilleen, josko myös aikuiset hallitsevat sen. Aikuinen bloggaaja osaa käsitellä kommentteja hieman eri tavalla kuin lapsi.

Mä olen tässä nyt päivän, pari miettinyt, että mitä tekisin. Olenko mä ihan liian nettinatsi, kun en innostu tuosta blogista, varsinkaan siitä, että siellä on ihan liikaa lapsen henkilökohtaista tietoa. Tuon ikäinen koko nimellään nettimaailmassa, ei ole hyvä juttu. En tiedä onko blogi tehty yhdessä vanhemman kanssa vai vanhemmilta salaa. Miten otan asian puheeksi, ilman, että musta tulee se pahis, joka ei tajua mitään? Annanko asian olla? Vähän on semmoinen ”puun ja kuoren välissä” olo.

Olenko mä tyhmä, natsi ja ylisuojeleva, jos en halua alaikäisen riekkuvan joka paikassa netissä?. Nykyään kun nettiin pääsee jo vaikka millä laitteella, niin siellä tulee riekuttua ihan liikaa. Onko se vaan niin, että nykyään pitää kaikkien olla kaiken aikaa ja kaikkialla? En tiedä.

Miten teillä? Onko muksut netissä ja kuinka paljon? Kuinka paljon seurailette mitä lapset netissä puuhastelee?

Tanjanimmari

4 kommenttia


 1. Meillä lapset eivät ole netissä/somessa, mutta äiti on. :/ Nykyään pojat ovat tarkkoja, mitä kuvia heistä saa laittaa faceen/instaan/blogiin. Voi olla, että lasten kuvat etenkin kahden isomman vähenevät jatkossa vielä nykyisestä.
  Meillä ikärajoista pidetään kiinni. Mikään peruste ei ole se, et kaveritkin saa. Tällä hetkellä meillä on salasanat tietokoneelle ja tabletille, joita lapset ei tiedä. Eli käyttävät niitä valvotusti. Tietenkään en tiedä, mitä he kavereilla tekevät, mutta tähän asti ovat kertoneet ja olen heitä uskonut. Omilla kännyköillä eivät nettiin pääse/mene. Toki sellaiset kännykät haluaisivat…

  Vastaa

  1. Kyllä mäkin kyselen Keskenkasvuiselta nykyään, että saako kuvan laittaa someen ja lupa on tullut. Varmistan sen vielä tuon lapsen huoltajalta, kun itsehän en sellainen ole. Tosin aika harvakseltaan niitä tulee laitettua, varsinkin nyt kun neiti on meillä koulun lomien aikaan.

   Meillä neiti pääsee molempien tabien kautta esim. Moviestar Planetiin, pelastus pitkillä automatkoilla. Muuten kyllä varmistelen, että missä tuo surffailee kun netissä on. Ei tiedä meidän salasanoja, eli ei pääse itsekseen surffailemaan.

   Kesällä neidillä ei ollut vielä älykännykkää, joten en tiedä miten ”riippuvainen” luurista on. Pitää vähän seurailla ja ainakin, kun ollan serkuilla kylässä niin luurin käyttöä voisi vähentää, tosin serkutkin ovat luurit kourassa koko ajan.

   Tosin niin sitä meinaa olla itsekin. Vähän turhan paljon sitä tulee sometettua. Kesällä oli jotenkin kauhean vapauttavaa olla mökillä, jossa netti toimi silloin kun sitä huvitti. Oli ”pakko” tehdä muutakin, miksi sama ei muka onnistuisi kotona?

   Vastaa

 2. mä olen tällainen natsimutsi, ettei 10-vuotiaalla ole edes sitä älypuhelinta ”vaikka kaikilla muilla on”. Eikä siis surffaa kyllä muutenkaan kun jotain koulujuttujen tehtäviä tai lasten ohjelmia yle areenasta. Ikärajoista aion kyllä pitää tiukasta kiinni. Facessa olen meinannut käräyttää alaikäisiä, mutta se ei jotenkin onnistunut järin helposti, kun eivät olleet lähisukulaisia. Mutta siinäkin oli selkeesti asetukset pielessä, kun ihan kuin tuntemattomana (ts. kaverin kaverina) pääsin profiilinsa ja kuvansa katsomaan.

  Vastaa

Vastaa